Hondengedrag

hondengedragjpg

Over hondengedrag valt er heel wat te vertellen. Mensen beschouwen de hond de dag van vandaag niet meer als een dier, maar eerder als een lid van het gezin. Dit is op zich geen probleem. Deze denkwijze kan echter wel voor problemen zorgen als u niet voor een degelijke hondenopvoeding zorgt. Het gevolg zal zijn dat uw viervoeter op termijn ongewenst hondengedrag vertoont… Uw hond denkt niet als een mens. Integendeel uw hond wil graag een leidersfiguur. Op deze manier weet hij ten allen tijde wat er van hem verwacht wordt en hoever hij kan gaan.

Uw hond heeft nood aan begeleiding en duidelijke regels. Op deze manier leert u bij de hondenopvoeding wie echt de baas is. Geeft u uw hond iets te veel vrijheid, dan kan uw hond vervelend hondengedrag vertonen en dit valt achteraf heel moeilijk af te leren.

Bij de hondenopvoeding is het belangrijk dat u nooit onmiddellijk ingaat op wat uw hond van u verlangt. Wil uw hond graag spelen? Negeer hem in het begin, tot hij stopt met u lastig te vallen. Wanneer hij gewenst hondengedrag vertoont en zich rustig neerlegt kan u zelf naar hem toegaan en beginnen spelen. Op deze manier geeft u uw hond toch zijn zin, maar het initiatief komt van u uit. Zo zorgt u voor een consequente hondenopvoeding waarbij uw favoriete huisdier duidelijk weet wat er van hem verwacht wordt en wie de baas is…

Beloon gewenst hondengedrag en negeer het ongewenste gedrag. Op deze manier schept u duidelijkheid en versterkt u de band tussen u en uw hond. Belonen hoeft zeker niet altijd met lekkers. Een aai of eens goed met uw hond ravotten is evengoed een beloning en deze versterkt opnieuw uw band.

Zorg ervoor dat uw hond weet dat gehoorzaamheid altijd iets leuk aan gekoppeld is. Dit leert u tijdens de hondenopvoeding met koekjes, spelen met de bal, een leuke wandeling,…

Het is duidelijk dat de hondenopvoeding niet van dag op dag voltooid is. Eigenlijk moet u continu aan uw relatie met uw hond blijven werken. Als u denkt dat uw hond na 2 jaar eindelijk alles geleerd heeft dan heeft u het goed mis. Uw hond zal u continu blijven testen en aftasten hoever hij kan gaan. Af en toe zal u beginnen toegeven omdat u denkt dat u hem tijdens de hondenopvoeding alles al geleerd heeft. Beetje bij beetje zal uw hond zijn kans grijpen en proberen u te leiden. Voor u het weet vertoont uw dier opnieuw dat hondengedrag dat u eigenlijk niet wou. Op dit punt heeft u gefaald en kan u herbeginnen. Deze keer zal de hondenopvoeding moeilijker verlopen, aangezien uw hond al meer vrijheid heeft gehad en deze zal hij niet zomaar af willen geven.

U hoeft zeker geen schrik te hebben om een hond te nemen. Het is wel belangrijk dat u voldoende informatie inwint over het karakter van de verschillende hondenrassen, zodat u de juiste keuze kan maken. Tot slot zoekt u een degelijke hondenschool. Zo bezorgt u uw hond de beste hondenopvoeding die er is.